סממנים שהילד שלכם יצירתי וטיפים איך לחזק אותו
יצירתיות היא בהחלט משהו שניתן ללמוד ולפתח והיא נמצאת בכל אחד מאיתנו, גם אם לפעמים נסתרת ואנו חושבים שפשוט ״אין לנו את זה״. אך כמו כל דבר אחר בחיים, יש אנשים שאצלם תכונה זו בולטת במיוחד ומתבטאת בדרך התבטאותם, חשיבתם ותחומי יצירה שונים שלהם. גם בקרב ילדים, כמו אצל המבוגרים, יש את אלו שאצלם היצירתיות בולטת ובאה לידי ביטוי ונראה שהם פשוט ״נולדו עם זה״. אז איך תזהו יצירתיות מולדת אצל ילדכם? הנה כמה סממנים שיש לכם ילד יצירתי אם ראיתם אותו/ה עושים את הדברים הבאים:
- מוצא דרכים חדשות להשתמש בחפצים יומיומיים ובסיסיים, למשל משתמש בקופסאת משחקים כטירה, או כלי רכב.
- מוצא דרכים חדשות ושונות לפתרון בעיות נפוצות, כמעט באופן אינטואיטיבי מבלי שנראה כי חשב על זה הרבה
- מרבה לחלום בהקיץ
- מתנהל בעצמאות, באופן לא קונבנציונלי, יש לו דרך ייחודית משלו לעשות דברים ולא כל כך מעניין אותו לפעול כמו שאר הילדים בצורה קונפורמיסטית
- לא חושש לקחת סיכונים ולנסות דברים
- מתרגם ומחצין את עולמו הפנימי ע״י יצירה/ ציור/ מוסיקה/ סיפורים שהוא ממציא
- לוקח משהו קיים וממציא לו שימוש משופר/ ייחודי. למשל משחק קיים שהוא ממציא לו חוקים חדשים ומשנה אותו, או תיק ישן שהוא מוסיף לו קישוטים ומעצב מחדש.
והנה כמה טיפים שבעזרתם תוכלו לחזק ולעודד את היצירתיות שלו:
- תחשפו אותו לסוגים שונים של אמנות, ספרות, מוסיקה, מדע. הרחיבו את תחומי הידע שלו ותנו לו להתנסות בהם.
- הרחיבו את אופקיו, תחשפו אותו למקומות חדשים, עשו פעילויות חדשות. אך חשוב לזכור לא להכריח אותו, אלא לוודא שהוא אכן נהנה.
- עודדו את תחומי העניין שלו. אם אתם מבחינים בתחום ספציפי בו הוא חזק במיוחד, עודדו אותו ואפשרו לו לחזק את התחום, הן בעזרתכם והן בחוגי / שיעורי העשרה.
- תדאגו לסביבת יצירה עשירה בחומרים וכלים שיעזרו לו להתבטא בצורה יצירתית. אפשר לייעד פינה או חדר בבית ולארגן לו סטודיו קטן שהוא המרחב שלו ליצירה. מומלץ לתלות על קיר הסטודיו עבודות נבחרות שלו וליצור לו מעין גלריה אישית בה הוא יכול להתגאות בתוצריו.
- אפשרו זמן משחק חופשי. לא כל משחק או פעילות צריכים להיות מובנים ומאורגנים. משחק חופשי מאפשר לילד לפתח את הדמיון ולהשתמש במעוף שלו.
- צמצמו הסחות דעת. כשילדכם בתהליך יצירה צרו לו סביבה נעימה, שקט משלו ומרחב. אם אתם עובדים איתו יחד, הרחיקו את הסלולרי שלכם ותהיו מרוכזים בפעילות.
- אפשרו לו להשתעמם.. שיעמום הוא זמן מצויין לחשוב על דברים, לדמיין, להמציא רעיונות. אל תמהרו לרוץ ולמצוא לו פעילות כשהוא מודיע ״אמא, משעמם לי״. תנו לו ליצור את הפעילות שלו עצמו.
- למדו אותו. שאלו שאלות. שבו יחד על מושגים באינציקלופדיה, שחקו טריוויה. חנכו אותו לפתח תשוקה לחקר ולידע
- תגידו לו שהוא יצירתי! כן, פרגנו והראו לו שאתם יודעים שהוא יצירתי, התפעלו מעבודותיו (אך לא בדרך מוגזמת בלי פרופורציה. הוא צריך גם ללמוד לקבל ביקורת בונה) ותהיו שם בשבילו כשיעלה אצלו רעיון יצירתי ועזרו לו לממשו בהנאה.
לכל ילד יש פוטנציאל ליצירתיות, גם אם אצל חלקם זה מולד ואצל חלקם נלמד. השקיעו תשומת לב לעידוד וחיזוק ותזכו לגדל ילדים מלאי חדוות יצירה, רצון לידע, סקרנים וכיפיים!